Heeft uw huisdier een gebitsbehandeling nodig? Onze dierenartsen en paraveterinairen staan voor u klaar. Hieronder leest u meer over hoe een gebitsbehandeling precies in zijn werk gaat.
STAP 1 – Ontvangst
Als u voor uw dier een afspraak heeft gemaakt voor een gebitsbehandeling bij ons, dan is het belangrijk dat uw dier nuchter op de praktijk verschijnt. Dat betekent dat u uw dier 12 uur voorafgaand aan de gebitsbehandeling geen eten meer mag geven, wel water.
Op de praktijk maken wij een opnamekaart klaar voor uw dier. We stellen uw enkele vragen over o.a. het gewicht, het laatste moment dat uw dier medicatie heeft gekregen en we controleren uw contactgegevens.
Vervolgens doen wij een schatting van het tijdstip waarop wij verwachten dat de gebitsbehandeling van uw dier is afgerond. U kunt ons dan op dit tijdstip bellen, zodat wij u kunnen vertellen hoe de gebitsbehandeling is gegaan en wanneer wij denken dat uw dier weer wakker genoeg is om mee naar huis te gaan.
STAP 2 – Narcose
Narcose is voor veel eigenaren spannend en een reden om liever geen gebitsbehandeling uit te laten voeren. Narcose heeft altijd een risico, maar wij gaan er in onze praktijk erg zorgvuldig mee om. Voorafgaand aan de narcose voeren wij daarom een uitgebreid lichamelijk onderzoek uit en wordt er naar de voorgeschiedenis van uw dier gekeken. Wij passen de narcose aan op basis van de leeftijd, het gewicht, het ras en de conditie van uw dier. Zo kunnen ook oudere dieren met gebitsproblemen op een zeer goede- en veilig manier worden behandeld.
De narcose wordt via een injectie in de (bil)spier toegediend, waarna uw dier binnen 5-10 minuten in slaap zal vallen. U kunt samen met uw dier in de wachtkamer plaatsnemen totdat uw dier slaapt. Zodra uw dier slaapt tillen de paraveterinairen hem/haar op de gebitstafel en kunt u naar huis.
STAP 3 – Voorbereiding op de behandeling
Eenmaal op de gebitstafel wordt uw dier eerst geïntubeerd. Dit houdt in dat er een tube (siliconenbuisje) in de luchtpijp wordt gebracht, zodat de ademhaling wordt gegarandeerd en er tijdens de gebitsreiniging geen water in de longen kan lopen. Uw huisdier wordt door middel van een warmtemat, kruiken en dekens goed warm gehouden.
STAP 4 – Gebitsreiniging
Eerst wordt het gebit gespoeld met ontsmettende vloeistof om het aantal bacteriën in de mondholte terug te dringen (desinfectie). Grote brokken tandsteen worden met een tang verwijderd, de rest met een ultrasone scaler. Door hoog frequente trillingen trilt het de tanden schoon.
Nadat alle tandsteen en tandplak verwijderd is, controleren we het gebit op pockets, opgetrokken tandvlees met blootliggende tandhalzen, losse- en/of afgebroken tanden, glazuurdefecten etc. Aan de hand van de inspectie wordt bepaald of er elementen getrokken moeten worden en welke elementen dat zijn.
STAP 5 – Extractie van tanden en kiezen
Als er elementen getrokken moeten worden, is dit de volgende stap. Honden en katten hebben langere en dunnere wortels dan mensen. Extracties moeten daarom met veel geduld en precisie worden uitgevoerd om wortelresten te voorkomen en kunnen daarom veel tijd in beslag nemen. Na de extracties wordt de kaakholte gespoeld met desinfecterende vloeistof en vervolgens wordt het tandvlees, indien nodig, gehecht zodat het sneller geneest en minder pijnlijk is. Deze hechtingen lossen vanzelf op.
STAP 6 – Polijsten
Aan het eind van iedere gebitsbehandeling polijsten we het gebit met een polijstpasta. Door te polijsten wordt het ruw geworden glazuur weer glad gemaakt, waardoor tandplak minder kans heeft om aan te hechten en de terugkeer van tandplak en tandsteen dus langer duurt.
Nazorg
Na de behandeling wordt uw huisdier in onze uitslaapruimte gelegd om onder toezicht van een assistente wakker te worden. Uw dier mag op de afgesproken tijd, tegen het einde van de middag, worden opgehaald. Indien er elementen worden getrokken, krijgt u pijnstilling en/of antibiotica mee naar huis.
N.B: Meer informatie over de nazorg ontvangt u voor- of tijdens de gebitsbehandeling van uw dier per mail.
Kosten
De kosten van een gebitsbehandeling kunnen erg variëren, afhankelijk van wat er moet gebeuren. Een ‘eenvoudige’ gebitsreiniging (<30 min) van uw dier waarbij zijn/haar tandsteen wordt verwijderd en de tanden zorgvuldig worden gepolijst, kost ongeveer 200-300 euro. Wordt de behandeling uitgebreider (30-60 min), bijvoorbeeld als we kiezen moeten trekken, dan zullen de kosten hoger worden 300-500 euro. Heeft het gebit van uw dier nóg meer aandacht nodig, doordat het last heeft van bijv. ontsteking aan het tandvlees of veel beschadigde en/of loszittende tanden en kiezen, dan kunnen de kosten van de gebitsbehandeling (>60 min) oplopen naar 500-750 euro.
Vraag de dierenarts voorafgaand aan de gebitsbehandeling daarom om een kostenschatting. Als we er tijdens de behandeling achter komen dat er meer elementen aangetast blijken en getrokken moeten worden dan we van te voren hadden ingeschat, dan bellen we u altijd op voor overleg. Het is daarom erg belangrijk telefonisch bereikbaar te blijven gedurende de behandeling van uw dier!