Wij zijn nu gesloten •We zijn weer open op: maandag van 09:00 tot 19:00

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Vuurwerkangst

Angst voor vuurwerk en geluiden zoals onweer komt veel voor bij honden: ongeveer een kwart tot de helft heeft er last van. Dat kan het welzijn van de hond flink verminderen want zulke geluiden zijn slecht te vermijden. Hoewel er met ingang van 2020 een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten bestaat, wil dat niet zeggen dat het helemaal afgelopen is met de knallen.

Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen weten dat het geen bedreigende situatie is. Voor uw huisdier is het anders. De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere.

Wat te doen om angst te voorkomen? 
  1. Zorg dat uw huisdier bijtijds in huis is en voorkom dat hij nog naar buiten kan glippen.
  2. Binnen het licht aan laten en een radio of tv aanzetten (geen vuurwerkgeluiden!), dit dempt de geluiden van buiten.
  3. Houd ramen en gordijnen dicht.
  4. Geef uw huisdier de gelegenheid om ergens in huis een rustig plekje te zoeken, b.v. in een kast, op zolder of ergens in een doos of onder een bed.

 

Hoe kunnen wij helpen? 

Er zijn een aantal medicijnen en voedingssupplementen verkrijgbaar die kunnen helpen bij het verminderen van de angst. Voor de voedingssupplementen zoals Zylkene® geldt dat het belangrijk is dat u er bijtijds mee begint, dat houdt in vanaf begin december.

Vanuit wettelijk oogpunt zijn is Pexion de eerste keuze bij honden met vuurwerkangst, dit diergeneesmiddel is bovendien speciaal bedoeld voor- en onderzocht op effectiviteit en veiligheid bij deze indicatie.

  • Pexion® (hond)
    Pexion is behalve voor epilepsie ook geregistreerd voor het verminderen van onrust en angst geassocieerd met een fobie voor harde geluiden bij honden.

Er kunnen redenen zijn dat Pexion voor een specifieke patiënt niet geschikt zijn (of dat ze niet beschikbaar zijn, bijvoorbeeld omdat het onvoldoende effectief is gebleken bij deze patiënt, de contra- indicaties van toepassing zijn (met name ernstige hart- en vaatziekte, terminaal nier- of leverfalen). Een alternatief voor deze patiënten is alprazolam en voor katten een eenmalige dosering gabapentine.

  • Alprazolam (hond en kat)
    Bij uitzondering kunnen we aan heel angstige katten het middel Alprazolam geven. Dit heeft een rustgevend effect en vermindert angstgevoelens. Ook maakt het uw kat minder gevoelig voor geluiden. Het werkt echter niet zo goed als bij honden. Alprazolam is eigenlijk een humaan medicijn, ofwel bedoeld voor mensen. Het is echter gebleken dat het ook kan werken bij katten met vuurwerkangst, maar het is daar niet voor geregistreerd. Alprazolam werkt niet goed bij katten die opgewonden raken door vuurwerk, het werkt wel goed bij vuurwerkangst. Heel belangrijk is om Alprazolam te geven voordat uw kat gestresst raakt, anders slaat de medicatie niet aan en wordt uw kat pas suf wordt als de knallen voorbij zijn.

Het lastige is dat Alprazolam op sommige dieren een averechts effect heeft. Dat betekent dat ze er juist druk en opgewonden van kunnen worden. Welk effect alprazolam bij uw dier heeft valt niet te voorspellen, dit moet u ondervinden. Dit is een reden waarom wij wat terughoudender zijn met het voorschrijven van dit middel.

  • Gabapentine (kat)
    Voor katten lijkt een eenmalig gabapentine ook nog een optie en wellicht heeft dit zelfs de voorkeur boven alprazolam. Gabapentine is geen risicovolle stof en de capsules kunnen daarom in principe open worden gemaakt om over het voer te doen of in iets lekkers.
Extra informatie

Extra informatie over vuurwerkangst vindt u hier

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750