Wij zijn nu gesloten •We zijn weer open op: woensdag van 09:00 tot 19:00

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Veelgestelde vragen

Wanneer u net een nieuw huisdier heeft, komt er veel op u af. Wat is nu precies ontwormen en welke vaccinaties heeft uw kat of hond nodig? Maar ook met oudere dieren kunt u weleens met vragen zitten. Hieronder vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over diversen onderwerpen. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

 

VRAGEN OVER MIJN HUISDIER

Vanaf welke leeftijd kan mijn poes of kater geholpen worden?
Een poes wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden. Ons advies is dan ook om haar op deze leeftijd te laten steriliseren. Dat kan zelfs nog voor de eerste krolsheid. Bij de operatie worden in principe alleen de ovaria (eierstokken) weggehaald. Slechts wanneer de baarmoeder afwijkend is, wordt ook deze verwijderd.

Een kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Wij adviseren daarom om hem rond deze leeftijd te laten castreren. Mocht hij voor die tijd in huis plassen en/of sproeien dan is het verstandig om hem eerder te laten castreren. Anders kan uw kat het sproeigedrag aanleren en in sommige van de gevallen kan een sproeiende kater blijven sproeien ondanks de castratie.

Wat doe ik als mijn hond diarree heeft?
Diarree kent verschillende oorzaken. Voorbeelden van mogelijke oorzaken zijn:

  • Uw hond heeft iets verkeerds gegeten
  • Allergie of intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten
  • Parasieten (wormen of protozoa zoals giardia) in de darmen
  • Virale of bacteriële infectie
  • Reactie op bepaalde medicijnen zoals antibiotica of NSAID’s

Bij milde diarree, waarbij uw hond niet ziek is en niet braakt, kunt u het beste licht verteerbare voeding in kleine porties geven. U kunt bij ons terecht voor dit zogenoemde lichtverteerbare dieet. Daarnaast is het belangrijk dat uw hond voldoende blijft drinken. Bij ernstige diarree verliest een hond veel vocht en kan uitdrogen. Als uw hond ook nog (veel) braakt wordt het gevaar van uitdroging nog groter. Het is dan ook verstandig contact met ons op te nemen voor advies.

Mijn huisdier heeft een ontstoken oog, mag ik hier een zalfje voor?
Wanneer er sprake is van een milde irritatie van één van beide ogen, dan kunt u deze zelf voorzichtig proberen schoon te maken. Dit kan met afgekoeld gekookt water en een watje. Daarnaast kunnen oogdruppels of zalf met een hoog vitamine A gehalte een verzachtend effect hebben. Echter is het van belang dat u zich ervan bewust bent dat u niet altijd goed kunt beoordelen of er schade is aan het oog.

Wij adviseren u om een afspraak te maken als:

 

  • De ontsteking langer dan twee dagen aanhoudt en de symptomen niet minder worden.
  • Uw hond of kat last heeft van beide ogen.
  • Uw hond of kat continu met het oog knijpt en/of deze niet open wil doen. Dit is een teken van pijn.
Waarom moet ik langskomen voor ik een antibioticum kuur meekrijg?
Antibiotica kunnen levensreddend zijn. Zonder antibiotica is moderne (dier-)geneeskunde niet mogelijk. Echter kent antibiotica ook een keerzijde welke gevolgen heeft voor zowel de gezondheid van uzelf als uw huisdier. Namelijk antibioticumresistentie ofwel het ongevoelig worden voor bepaalde antibiotica. Daarom mogen we deze medicatie alleen voorschrijven of meegeven als de patiënt is gezien én er een diagnose is gesteld die het gebruik van het antibioticum rechtvaardigt.
Waarom moet ik mijn huisdier ontwormen?
Als uw huisdier er gezond uitziet, vergeet u al snel om hem/haar te ontwormen. Echter, op bijna alle plekken waar uw huisdier komt, wordt hij of zij blootgesteld aan parasieten. Het is daardoor onmogelijk te voorkomen dat ze in aanraking komen met wormen of hun eitjes, ook in uw huis of tuin. Daarnaast kan het zijn dat u niets merkt aan uw dier, terwijl uw dier wel degelijk larven bij zich draagt van spoelwormen. Deze ‘latent’ aanwezige larven vormen een gevaar voor de gezondheid van uw huisdier en van uw gezin.
Hoe vaak moet ik mijn huisdier ontwormen?

Regelmatig ontwormen is van vitaal belang als u wilt voorkomen dat wormen de gezondheid van uw huisdier in gevaar brengen. Het advies luidt dan ook om alle huisdieren ten minste één keer in de 3 maanden te ontwormen. De ontwormingsfrequentie is afhankelijk van uw levensstijl en die van uw huisdier.

Omdat we er vanuit kunnen gaan dat bijna alle kittens en pups via de moeder besmet worden, is het belangrijk op jongere leeftijd al regelmatig te ontwormen. Wij adviseren om kittens te ontwormen op een leeftijd van 3, 5, 7, 9, 12 weken. Ontworm vervolgens maandelijks tot een leeftijd 6 maanden en daarna elke 3 maanden gedurende de rest van zijn of haar leven met een ontwormingsmiddel dat de spoelworm(larven) bestrijdt.

Puppies adviseren wij te ontwormen op een leeftijd van 2, 4, 6, 8, 10, 12 weken. Ontworm vervolgens maandelijks tot een leeftijd 6 maanden en daarna elke 3 maanden gedurende de rest van zijn of haar leven.

Waarom zou ik mijn hond laten vaccineren?
Vaccinatie van uw hond is belangrijk om vervelende ziekten te voorkomen. Honden komen immers buiten, ze komen in contact met andere honden en kunnen op die manier besmet raken als ze niet voldoende zijn ingeënt. Vaak gaat het om ziekten die ernstig en soms zelfs dodelijk zijn: reden genoeg dus om te voorkomen dat uw hond geïnfecteerd raakt!
Hoe vaak moet ik mijn hond laten vaccineren?
Vaccins zijn steeds beter geworden. Voor een aantal ziekten hoeft u bijvoorbeeld niet meer jaarlijks opnieuw te vaccineren, maar is eens in de drie jaar voldoende. Dat geldt niet voor bijvoorbeeld de Ziekte van Weil: daartegen moet elk jaar opnieuw worden gevaccineerd. Deze ziekte wordt overgebracht door urine van ratten en kan in en rondom water worden opgelopen. Voor honden die dol zijn op water, is het dus extra belangrijk om hen goed hiertegen te beschermen! Bovendien is de Ziekte van Weil ook besmettelijk voor de mens. Door uw hond goed te laten vaccineren, beschermt u dus indirect ook uzelf en uw gezin.

Gaat u met de hond de grens over, dan is een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. En gaat uw hond niet mee op vakantie maar gaat hij naar een pension, dan moeten de inentingen bijtijds netjes op orde zijn. Behalve de standaard inentingen moet u dan zeker ook denken aan een vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest. Dat geldt trouwens ook als uw hond regelmatig met groepen honden in aanraking komt: op de hondenschool bijvoorbeeld, of bij de uitlaatdienst.

Wanneer ontvang ik de oproep voor de jaarlijkse gezondheidscheck?
Ruim voordat het weer tijd is voor de jaarlijkse controle en vaccinatie van uw huisdier sturen wij een eerste herinnering per post. Mocht u deze gemist hebben dan ontvangt u van ons een e-mail. Een eventuele laatste herinnering versturen wij per sms.
Is mijn huisdier vergiftigd?
Helaas komen er zeer regelmatig vergiftigingen voor bij onze huisdieren. Neem bij twijfel daarom meteen contact met ons op.

Symptomen als sloomheid, overgeven, diarree, trillen, kwijlen, moeilijke ademhaling, aanvallen en toevallen kunnen wijzen op vergiftiging. De symptomen van een vergiftiging hangen af van de giftige stof waaraan uw huisdier is blootgesteld en hoe het gif is opgenomen. Mocht u nog een verpakking hebben is het verzoek deze mee te brengen!

ALGEMENE VRAGEN

Wat zijn jullie openingstijden?
Wij zijn op werkdagen geopend van 09:00 – 19:00 uur. Wij werken uitsluitend op afspraak. Zo hebben we alle tijd voor u en uw huisdier.

Wilt u een afspraak maken of heeft u een vraag? Bel ons: 023 561 34 93  of maak direct online een afspraak.

Waar zijn jullie gevestigd?
Dierenkliniek Lussing is gevestigd in Hoofddorp, in de wijk Toolenburg. Onze praktijk heeft een gunstige ligging en is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken.

Auto

Dierenkliniek Lussing is uitstekend bereikbaar; nabij de A4, A5, A9 en Schiphol Airport. Op minder dan 15 minuten rijden van Aalsmeer, Nieuw-Vennep, Hillegom, Haarlem en Heemstede. Daarbij zijn er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar en is parkeren nog gratis ook!

 Bekijk route

Openbaar vervoer

Dierenkliniek Lussing is perfect te bereiken met het openbaar vervoer. Met de trein kunt u reizen naar Station Hoofddop, of Schiphol Airport. Vanaf hier kunt u ons bereiken per bus.  Wanneer u van Station Hoofddorp komt, dient u buslijn 397 (Perron: B) te nemen richting Nieuw-Vennep, Getsewoud P+R. Stap vervolgens uit bij de halte ‘Toolenburg Oost’. Het is nu nog 3 minuten lopen naar onze dierenkliniek. Bus 397 vertrekt iedere 7 à 8 minuten. Kijk voor de actuele dienstregeling op 9292ov.nl.

Zijn jullie geopend met de feestdagen?

2024

  • Kerstavond – 09:00-18:00 uur
  • Eerste Kerstdag – Gesloten
  • Tweede Kerstdag – Gesloten
  • Oudjaarsdag – 09:00-18:00 uur
  • Nieuwjaarsdag – Gesloten

2025

  • Eerste Paasdag – Gesloten
  • Tweede Paasdag – Gesloten
  • Koningsdag – Gesloten
  • Bevrijdingsdag – Gesloten
  • Hemelvaart – Gesloten
  • Eerste Pinksterdag – Gesloten
  • Tweede Pinksterdag – Gesloten
  • Kerstavond – 09:00-18:00 uur
  • Eerste Kerstdag – Gesloten
  • Tweede Kerstdag – Gesloten
  • Oudjaarsdag – 09:00-18:00 uur
  • Nieuwjaarsdag – Gesloten
Hoe maak ik een afspraak?
Het maken van een afspraak kan gemakkelijk per telefoon of via onze website. Online afspraken maken is heel eenvoudig en kan 24 uur per dag! Dit is dan vooral bedoeld voor zaken waar geen spoed achter zit. Heeft u een spoedgeval? Neem dan altijd direct telefonisch contact met ons op.

Afspraak maken

Waarom betaal ik receptuurkosten?
Wanneer u medicijnen bij ons meekrijgt voor uw dier, worden hier receptuurkosten voor berekend. Dit is een bedrag dat u naast de kosten van de medicijnen zelf betaalt en dat hierin wordt verwerkt als een toeslag. Wij willen u graag uitleggen waarom deze kosten worden berekend.

Medicijnen worden in de praktijk op orde gehouden in de apotheek. Er wordt veel tijd en aandacht besteed om de medicijnvoorraad op orde te houden, zodat u erop kunt rekenen dat het medicijn dat u mee krijgt voor uw huisdier de te verwachten werking heeft. De receptuurkosten bestaan uit de volgende onderdelen:

  • Bestellen van de medicijnen
  • Archiveren en controleren van de medicijnen
  • Controleren van de medische gegevens van het dier
  • Controleren of het gebruik is toegestaan
  • Eventueel overleg met de dierenarts
  • Het pakken, uittellen en in een passende verpakking doen van de medicijnen door de assistente
  • Het schrijven van het etiket met de eigenaar- en diergegevens en het voorgeschreven gebruik
  • Het in de patiëntenkaart vermelden van de voorgeschreven medicijnen

Zoals u hierboven kunt lezen, komen er veel handelingen kijken bij het meegeven van medicijnen, ook indien het een herhalingsrecept betreft. Overigens worden receptuurkosten alleen berekend over medicijnen waarover een receptverplichting is. Over vrij verkrijgbare middelen als vlooienmiddelen en ontworming worden deze kosten niet gerekend.

Receptuurkosten zijn geen kosten die alleen binnen de dierenartsenpraktijk voorkomen. Ook bij de humane apotheek worden deze kosten gerekend, al zult u deze meestal niet zien.

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750