Wij zijn nu gesloten •We zijn weer open op: woensdag van 09:00 tot 19:00

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Bloedonderzoek voorafgaand aan de narcose

Door: Bibi de Kraa

Bloedonderzoek voorafgaand aan de narcose

Omdat een narcose altijd een risico met zich meebrengt, wordt er alles aan gedaan om uw dier zo veilig mogelijk de narcose te laten doormaken. Want veiligheid van uw huisdier staat bij ons in de kliniek voorop. Naast diverse protocollen en apparatuur ten behoeve van bewaking tijdens de narcose, bieden wij ook de mogelijkheid om een bloedonderzoek voorafgaand aan deze ingreep te doen. Ofwel een pre-anesthetisch bloedonderzoek.

Dit onderzoek wordt aangeboden bij alle patienten in de kliniek die een operatie of behandeling onder narcose moeten ondergaan en waarbij er op het oog niets aan de hand is met uw dier. Wat na testen gelukkig vaak ook zo blijkt te zijn.

Waarom zou ik een dergelijk onderzoek bij mijn dier doen? 

Er zijn verschillende redenen waarom uw dierenarts een pre-anesthetisch bloedonderzoek adviseert. In ieder geval niet om een ingreep voor u zo duur mogelijk te maken.
Dieren die gezond lijken, kunnen wel degelijk iets mankeren. Huisdieren kunnen niet praten en dus ook niet aangeven of zij zich niet lekker voelen. Daarnaast kan een dierenarts simpelweg aan de buitenkant van uw dier niet beoordelen of belangrijke organen zoals de nieren en lever goed functioneren.

Waarom wil de dierenarts weten of deze organen goed functioneren, want de ingreep is toch niet zo ingewikkeld?

In het geval van een narcose is het van belang om te weten of uw dier het narcosemiddel goed kan verwerken. Onder meer de lever en de nieren spelen bij de afbraak van narcosemiddelen in het lichaam van uw dier een belangrijke rol.

Wil dat zeggen dat mijn dier bij een afwijking in het bloedbeeld geen behandeling onder narcose krijgt?

Afhankelijk van de resultaten van het bloedonderzoek maar ook van de noodzaak van de behandeling, bepaalt de dierenarts of het verstandig is de behandeling op dat moment wel of niet uit te voeren.
Stelt u zich voor dat u een kat heeft met een extreem slecht gebit, waaruit het bloedonderzoek blijkt dat de nierwaardes (iets) verhoogd zijn. Met de wetenschap dat door een slechte conditie van het gebit ook de nieren kunnen worden beïnvloed, maakt de dierenarts een afweging. In dit geval is de kans groot dat uw kat de gebitsbehandeling ondergaat en dat er gedurende de narcose een aangepast protocol wordt gebruikt aangevuld met voldoende vloeistof door middel van de infuus.

Er is niets uit het bloedonderzoek gekomen, heb ik het nu voor niets gedaan?

Bekijk het anders, er is gelukkig niets uit het bloedonderzoek gekomen. Op het moment van testen is uw dier in ieder geval zo het lijkt gezond. Dit betekent dat in de kliniek nu basisnormaalwaarden van het bloed van uw dier bekend zijn. Dus wanneer uw dier de volgende keer langskomt met klachten, wordt bij een volgend bloedonderzoek het resultaat vergeleken met de normaalwaarden van uw dier. Op deze manier is de kans groter dat veranderingen in het bloedbeeld eerder opvallen.

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken