Wij zijn nu geopend •Openingstijden: 09:00 – 19:00

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Urine van je kat opvangen doe je zo!

Door: Bibi de Kraa

Het kan voorkomen dat wij een urineonderzoek willen uitvoeren bij uw kat in geval van ziekte of uit voorzorg. Wij realiseren ons dat het opvangen van urine bij uw kat makkelijker gezegd is dan gedaan, zeker wanneer u meerdere katten in huis hebt. Daarom hebben wij een aantal tips voor u op een rij gezet.

De kwaliteit van de urine
Het is belangrijk dat de urine zo vers mogelijk is. Dat wil zeggen maximaal een uur oud. Daarnaast is het van belang dat het in het juiste materiaal wordt aangeboden. Bijvoorkeur geen jampot waar mogelijk nog restanten suiker aanwezig zijn.
Lukt het u niet om direct langs te komen met de urine, bewaar het dan in de koelkast.

Speciale kattenbakkorrels:
Bij de kliniek zijn speciale kattenbakkorrels verkrijgbaar die urine niet opnemen. Met bijgeleverd pipet en buisje kunt u de urine opzuigen.
Het is wel van belang dat u daarvoor de kattenbak schoonmaakt, zonder schoonmaakmiddel maar met heet water. U vervangt de bestaande kattenbakkorrels door de speciale kattenbakkorrels. Bij meerdere katten is het verstandig om de kat waarvan u de urine wilt hebben op te sluiten in bijvoorbeeld de badkamer.

Versnipper plastic afvalzakken:
Katten hebben de behoefte om te graven in de kattenbak. Net zoals bij de speciale kattenbakkorrels die de urine niet opnemen, zal dit bij de afvalzakken ook niet gebeuren. Scheur de afvalzak in reepjes en vul de kattenbak ermee. Ook hiervoor geldt zorg dat de bak schoon is en dat de oude korrels uit de bak zijn. Waarom kranten niet geschikt zijn, is omdat deze urine opnemen, de urine die blijft liggen is vaak vervuild met resten inkt.

Aanprikken van de blaas:
Wilt het opvangen van urine bij uw kat niet lukken? Overleg dan met de kliniek. In de kliniek is het mogelijk om de blaas steriel aan te prikken bij een makkelijk te hanteren kat.
Er is een ding van de belang de blaas moet wel voldoende urine bevatten op het moment van aanprikken. In de kliniek kan worden gevoeld of de blaas vol genoeg is, is dit niet het geval dan wordt er vaak voor gekozen om de kat in de kliniek op te nemen en te wachten tot er voldoende urine in de blaas zit.

Wat u zeker niet moet doen:
De urine van de de grond opzuigen. Bijvoorbeeld wanneer uw kat naast de kattenbak plast. Het lijkt makkelijk om te doen en dat is het ook. Alleen is deze urine vaak zo vervuild dat de resultaten van het onderzoek niet betrouwbaar zijn.

Lees ook: Urine opvangen van je hond, hoe doe je dat?

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750