Wij zijn nu geopend •Openingstijden: 09:00 – 19:00

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Dierendag Quiz: Antwoorden

Vraag 1 van 10: Katten proeven zoete smaken bijna niet

Waar: Katten kunnen bitter en zuur goed proeven, maar zoete smaken niet zo goed.

Vraag 2 van 10: De tanden van een konijn stoppen niet met groeien

Waar: Hun tanden blijven doorgroeien. Door te kauwen slijten de tanden wat af en worden ze niet te lang

Vraag 3 van 10: Honden zweten via hun voetzolen

Waar: Honden zweten via hun voetzolen. Daarnaast koelen ze hun lichaam af door te hijgen.

Vraag 4 van 10: In Nederland heeft ruim 4 miljoen huishoudens ongeveer 35 miljoen gezelschapsdieren. Katten vertegenwoordigen hierin het grootste deel.

Onwaar: In Nederland zijn vissen het populairste gezelschapsdier als je kijkt naar het totale aantal. Met ruim 9 miljoen vijvervissen en nog eens 9 miljoen aquariumvissen vormen ze samen het grootste deel van de huisdieren in ons land. Na vissen staan postduiven op de tweede plaats met maar liefst 5 miljoen. Op de derde plaats vinden we zang- en siervogels, waarvan er ongeveer 4 miljoen zijn. Daarna komen de katten met 2,6 miljoen en honden met 1,5 miljoen.

Vraag 5 van 10: In Nederland krijgt 55% van de honden een basisvaccinatie. Hoe hoog moet de vaccinatiegraad zijn om groepsimmuniteit?

Antwoord: C (75%), Hoe hoger de vaccinatiegraad, hoe beter die bescherming dankzij het ontstaan van groepsimmuniteit. Groepsimmuniteit is een vorm van indirecte bescherming tegen infectieziekten, waarbij een ziekte zich niet of nauwelijks kan verspreiden omdat een groot deel van de populatie immuun is. Naar schatting wordt 55% van de honden en 25% van de katten en 16% van de konijnen volgens de richtlijnen gevaccineerd. Dat is volgens deskundigen veel te laag, wat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Niet alleen voor het dier, maar soms ook voor de mens.

Vraag 6 van 10: Kanaries danken hun naam aan de Canarische Eilanden

Waar: Ze zijn vernoemd naar de Canarische Eilanden. De eilandengroep is zelf overigens vernoemd naar honden.

Vraag 7 van 10: Ik kan wormen krijgen van mijn hond of kat

Ja, je kunt wormen krijgen van je hond of kat, vooral spoelwormen. Deze worden via de ontlasting van besmette dieren verspreid, en mensen kunnen ze binnenkrijgen via aarde, ongewassen groente of door contact met de vacht van een besmet huisdier. Als we deze eitjes binnenkrijgen, kan ons immuunsysteem in actie komen, maar in sommige gevallen verplaatsen de larven zich door ons lichaam, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Een zeldzame maar gevaarlijke complicatie is ‘oculaire larva migrans’, waarbij de larven in het oog terechtkomen en blindheid kunnen veroorzaken. Daarom is het belangrijk om huisdieren regelmatig te ontwormen en goed je handen te wassen.

Vraag 8 van 10: Een konijn is een knaagdier

Nee, een konijn is geen knaagdier. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben , behoren konijnen tot de orde van de haasachtigen (Lagomorpha), terwijl knaagdieren (Rodentia) een andere groep vormen. Het belangrijkste verschil is dat konijnen, in tegenstelling tot knaagdieren, achter hun bovenste snijtanden nog twee kleine tandjes hebben staan, de stifttanden. Knaagdieren hebben deze extra tandjes niet.

Vraag 9 van 10: Een goudvis heette vroeger een oranjevis

Onwaar: Hoewel ze er vaak oranje uitzien, hebben ze nooit oranjevis geheten

Vraag 10 van 10: Wat is het belangrijkste verschil tussen castreren en steriliseren bij dieren?

Antwoord: B (Castreren verwijst naar het verwijderen van de voortplantingsorganen, terwijl steriliseren de functie van deze organen beïnvloedt zonder ze te verwijderen).
Castreren betekent meestal het verwijderen van de teelballen bij mannelijke dieren, terwijl steriliseren verwijst naar het afsluiten van de eileiders bij vrouwelijke dieren of het onderbreken van de zaadleiding bij mannelijke dieren. Veel mensen verwarren deze termen, maar het verschil ligt in de handeling, niet het geslacht van het dier.

 

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750