Wij zijn nu geopend •Openingstijden: 09:00 – 19:00

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Gezelschap tijdens Corona

Door: Bibi de Kraa

Gezelschap tijdens Corona
Maart 2020 de maand waarin er veel veranderde voor alle inwoners van Nederland. Thuiswerken, kinderen niet naar school, niet op bezoek bij opa en oma. Ongeveer alle sociale aspecten in de maatschappij zijn opeens weg. Kortom de eenzaamheid slaat bij velen onder ons toe en er is behoefte aan gezelschap tijdens corona. Er wordt op verschillende manieren met deze eenzaamheid omgegaan. Mensen borrelen digitaal er zijn live optredens op social media maar ook de aanschaf van een huisdier is tijdens Corona erg populair. Wat erg fijn is voor bijvoorbeeld dieren in het asiel maar waar ook zorgen over zijn. Want op dit moment biedt een huisdier gezelschap, er is voldoende tijd om zorg en aandacht te hebben voor een dier, maar wat als het normale leven weer begint?

Realiseer je dat jonge dieren volwassen worden
Heel cliché maar jonge dieren worden volwassen. De weg naar volwassenheid gaat gepaard met de nodige ontwikkelingen. Zowel fysiek als in gedrag. Bello, eerst nog schattig en klein aangeschaft via internet, blijkt opeens een hond van 35 kg die niet geschikt is voor een klein appartement in de randstad. Of kleine Pom en Saar, twee  ‘dwergkonijnen die uitgroeien tot Vlaamse reuzen. Laat ik Tijger niet vergeten een schattig kitten via via gekregen, blijkt niet binnen te kunnen leven en sloopt het hele interieur.

Dieren kosten geld
In sommige gevallen kost het dier zelf misschien geen geld, maar houd er rekening mee dat de verzorging van een dier wel degelijk de nodige kosten met zich mee brengt. Denk aan voer, chippen, vlooienmiddelen, wormmiddelen, krabpaal, hondenmand, huisdierverzekering en niet te vergeten de dierenartskosten. Dus denk hier vooraf goed over na.

Waar kan ik terecht wanneer ik een huisdier wil?
Dat hangt af van wat je precies voor dier zoekt. Ben je op zoek naar een specifiek ras, dan kun je terecht bij een erkende fokker. Houd er rekening mee dat er helaas veel broodfokkers zijn, helaas niet alleen uit Oost- Europese landen.
Wil je een dier een tweede kans geven, dan is het asiel of de dierenbescherming een goede optie.
Natuurlijk bestaat er ook internet. Wees hier voorzichtig mee. Helaas is niet iedereen even betrouwbaar. Dieren die ‘gratis’ weggegeven worden, kunnen enorme kostenposten zijn. Gelukkig is niet alles op internet negatief. Zo bestaat de stichting verhuisdieren, hier worden mens en dier gematcht. Je kunt ook altijd contact opnemen met de dierenarts voor een goed advies.

Wat kan ik doen tegen de eenzaamheid zonder dat ik zelf een huisdier aanschaf?
Meld je aan als vrijwilliger bij het plaatselijke asiel of de dierenopvang om bijvoorbeeld te wandelen met asielhonden. Vraag in de buurt of bij familie en bekenden na of je af en toe mag oppassen op hun huisdieren.

Tot slot
Het is belangrijk om, wanneer je een huisdier kiest, zeker te weten of jouw situatie het toelaat en of je aan de behoeften van het dier kan voldoen. Houd rekening met jouw situatie op de moment maar ook met de toekomst.

Nuttige links:
https://verhuisdieren.nl/
https://www.dierenbescherming.nl/dierenasiel/dierenopvang-haarlemmermeer
https://www.nibud.nl/consumenten/kosten-van-huisdieren

 

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750