Wij zijn nu gesloten •We zijn weer open op: maandag van 09:00 tot 19:00

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Medicatie toedienen bij mijn hond of kat – Handige tips

Door: Bibi de Kraa

Met uw hond of kat bij de dierenarts geweest en u krijgt medicatie mee om thuis toe te dienen. In de kliniek is het u uitgelegd maar bij thuiskomst bent u het door alle spanning vergeten. Dan is het moment daar om uw hond of kat de medicijnen te geven welke in de meeste gevallen niet vrijwillig worden opgegeten door uw dier. Terwijl u denkt het klonk zo makkelijk…

Tabletten
Medicatie toedienen bij uw hond of kat kan op verschillende manieren.

  • Door natvoer: het is dan wel belangrijk dat u zeker weet dat uw huisdier dit opeet. Echter wanneer uw dier geen eetlust heeft, is de kans zeer klein dat deze methode werkt.
  • Direct in de bek: u duwt met met duim en middelvinger van uw ene hand de kaken uit elkaar en legt met uw andere hand de tablet zo ver mogelijk achter in de keel. U sluit direct de bek en houdt deze even dicht. U kunt op de keel wrijven of op de neus blazen zodat uw dier gaat slikken. Nog mooier is om er direct een spuitje water in te spuiten zodat het slikken makkelijk gaat en de tablet niet in de keel blijft hangen.

kat-medicijnen-geven-in-bek

  • Met een pillenschieter: er zijn zogeheten pillenschieters waar u de tablet tussen klemt en waar u water in kan doen. De methode om de bek te openen is hetzelfde als hierboven beschreven.
  • Vermalen van de tablet: het is ook mogelijk om tabletten te vermalen en deze in een spuitje water op te lossen of te mengen door het natvoer. Echter zijn sommige tabletten voorzien van een beschermlaag omdat deze bitter zijn of juist pas in de maag opgelost moeten worden. Dus controleer altijd van te voren of dit mogelijk is voor de betreffende tablet.
  • Easypill: dit is een kneedbare deegachtige substantie waarin u de tablet kunt stoppen. U kneed dit tot een snoepje en geeft het aan uw dier. Let op het kan zijn dat uw dier dit eraf eet en de pil laat liggen.

easypill-kat-medicijn-geven

Vloeibare medicijnen
Het ingeven van vloeibare medicijnen is vaak wat eenvoudiger. Daarnaast zijn deze medicijnen vaak smakelijk voor uw huisdier.

  • Door natvoer: het is dan wel belangrijk dat u zeker weet dat uw huisdier dit opeet. Echter wanneer uw dier geen eetlust heeft, is de kans zeer klein dat deze methode werkt.
  • Direct in de bek: u duwt met met duim en middelvinger van uw ene hand de kaken uit elkaar en spuit met uw andere hand de vloeistof in de bek. Omdat het vloeistof is wordt dit makkelijker doorgeslikt. Zorg er wel voor dat uw dier zijn kop stilhoudt anders bestaat de kans dat de vloeistof overal belandt behalve waar het hoort.


Heeft u alles geprobeerd en lukt het niet…
U kunt altijd contact opnemen met de kliniek om te zoeken naar een passende oplossing.

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken