Wij zijn nu gesloten •We zijn weer open op: maandag van 09:00 tot 19:00

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Afscheid van uw hond: Hoe werkt dat?

De band tussen mens en huisdier is bijzonder en van onschatbare waarde. Wij begrijpen als geen ander de intense emoties die gepaard gaan met het verlies van een geliefd huisdier en weten hoe moeilijk het is om het juiste moment voor afscheid te bepalen. Twijfelen in zo’n moeilijke situatie is volkomen normaal. Wij staan voor u klaar om u te ondersteunen bij het zorgvuldig afwegen van de situatie en om samen de mogelijke opties te bespreken.

Als zowel u als de dierenarts tot de beslissing komt dat het tijd is om afscheid te nemen, zullen wij ons uiterste best doen om dit moment zo vredig mogelijk te laten verlopen. We geven u de tijd om op een waardige manier afscheid te nemen. Wanneer u afscheid neemt, steken we een kaarsje aan in de praktijk om andere klanten hiervan op de hoogte te brengen en u de ruimte te geven dit in alle rust te doen.


Hoe werkt euthanasie?
De dierenarts begint met een injectie die vergelijkbaar is met een lichte narcose (roesje). Het duurt ongeveer 10 minuten voordat uw huisdier voldoende slaperig is. Daarna volgt de injectie met het middel waardoor uw dier komt te overlijden. Dankzij de sedatie voelt uw dier hier niets meer van. De meeste dieren slapen rustig in. Het is mogelijk dat u spiertrillingen ziet of dat uw huisdier nog een keer diep ademhaalt; dit zijn reflexen van het lichaam waar uw dier niets meer van merkt. De ogen van het dier blijven open na het overlijden.

Nadat uw huisdier is ingeslapen, controleert de dierenarts door naar het hart te luisteren of het dier is overleden. U krijgt vervolgens alle tijd om in alle rust afscheid te nemen van uw trouwe metgezel. U kunt overwegen een plukje haar af te knippen of nog een laatste foto met uw huisdier te maken.

 

Wat gebeurt er na overlijden?
Er zijn verschillende mogelijkheden na het overlijden van uw dier. Net als bij mensen kunnen dieren gecremeerd of begraven worden.
Het is mogelijk om uw dier zelf naar het crematorium of de begraafplaats te brengen, of dat de dierenarts het vervoer voor u regelt. Uw huisdier kan individueel of met andere dieren samen worden gecremeerd. Bij een groepscrematie wordt de as van uw dier op een respectvolle manier uitgestrooid over de Noordzee. Bij individuele crematie kunt u de as terugkrijgen op verzoek.Nadat uw huisdier op de praktijk is ingeslapen, zal het Dierenuitvaartcentrum binnen 2 werkdagen contact met u opnemen om alle persoonlijke wensen met u door te nemen.

Als u niet kiest voor een crematie of begraving, kunt u uw dier ook bij ons achterlaten. Wij zorgen er dan voor dat uw dier, samen met andere overleden dieren, opgehaald wordt. Destructie is een vorm waarbij het huisdier door de gemeente wordt opgehaald en verwerkt. Daar zijn kosten aan verbonden.

 

Omgaan met het overlijden van uw huisdier
Iedereen gaat op een andere manier om met verdriet en verlies. Na het overlijden van uw huisdier, kunt u of uw familieleden veel verschillende emoties voelen, zoals ontkenning, ongeloof en schuldgevoel.
Het verlies van een huisdier is moeilijk en vaak voelen we ons daarna verdrietig en eenzaam. We hebben een verschrikkelijk moeilijke keuze moeten maken. Schuldgevoelens zijn dan heel normaal. Veel gezondheidsproblemen leiden tot ongemak of pijn bij uw huisdier, wat niet altijd zichtbaar is. Dat we het voorrecht hebben om afscheid te nemen is een teken van liefde waardoor uw huisdier niet onnodig pijn hoeft te hebben.


Uw hond uitschrijven
In Hoofddorp wordt er geen hondenbelasting gerekend en hoeft u hiervoor geen melding te doen bij de gemeente. Mocht uw huisdier verzekerd zijn, willen ze vaak wel een overlijdensverklaring naast de factuur van het afscheid. Geef dit dan aan, dan kunnen wij deze verklaring voor u schrijven.

Is uw huisdier gechipt en geregistreerd? Vergeet hem of haar dan niet uit te schrijven bij de databank. Honden die na 1 april 2013 zijn geboren, of na die datum zijn geïmporteerd, vallen onder een regeling waardoor ze geregistreerd moeten staan bij een erkende databank en na overlijden binnen 14 dagen moeten worden uitgeschreven.

 

Volg ons op
Facebook

Laat een review
achter op Google 

Home

Maak kennis

Veelgestelde vragen

Nieuws

Contact

Afspraak maken

Spoedgeval?

Neem dan contact op met een van de onderstaande dienstdoende dierenartsen.

Wij zijn gesloten t/m zondag ivm vloeronderhoud.

MCD Amsterdam
Isolatorweg 45
1014 AS Amsterdam
T: 020 - 74 00 600
Evidensia Dierenziekenhuis
De Heining 10
1161 PA Zwanenburg
T: 020 - 30 80 750